Handbollsklubben Brukspôjkera

Urban och hans fru Marita utanför Konsum och ICA i Deje.
Urban Johansson och hans fru Marita är båda aktiva i klubben. Här står de utanför ICA och Konsum i Deje och säljer rutor på handbollsplanen. Foto: Cicci Wik

Handbollsklubben Brukspôjkera, HKB, i Deje bildades 1972 och sedan dess har klubben vuxit. I dag (2011) är HBK en stor handbollsförening med 500 medlemmar varav hälften är aktiva i sex ungdomslag och fyra seniorlag. Den andra hälften stödmedlemmar.
– Det är tack vare alla fantastiskt duktiga, ledare, spelare och föräldrar som vi lyckas hålla klubben igång. Utan dem hade vi aldrig lyckats så bra med det, säger Urban Johansson som är klubbens vice ordförande (2011).

Alla idrottsklubbar är beroende av inkomster för att dryga ut sina utgifter. HBK brukar köra ut advents- och julgranar till wholesale NBA jerseys invånare i kommunen varje år. Under sommar och höst tar man emot beställningar och sedan får man sin gran antingen till första advent eller lagom till julhelgen.
– Vi kör vi ut i två omgångar, till advent och till jul.

Förutom granförsäljningen säljer HBK kläder varje höst. Lagen tar upp beställningar för att få in pengar. Det är också en bra inkomst.
– Det är så för föreningar idag, vi måste försöka få in pengar på många olika sätt. Det cheap jerseys blir en belastning på spelare UI och ledare naturligtvis cheap MLB jerseys men så är det, säger Urban.

HBK har vunnit titeln bästa förening i Lilla VM flera gånger och naturligtvis vill alla att klubben ska fortsätta utvecklas. För att ungdomslagen ska hitta rätt motstånd behöver de åka utanför länet för Poketo att spela, det kostar pengar. En bussresa till Göteborgsregionen kostar mellan fem och nio tusen. B-ungdomarna, 13-14, år vill klubben wholesale jerseys skicka till nationella cuper som till exempel Ungdoms-SM och det betyder ännu en utgift. För C-ungdomar, 11-12 år, är det frivilligt att åka till cuper. Om de vill göra det får respektive lag stå för kostnaderna själva. Men, säger Urban, ska HBK höja ribban måste klubben vara med och stötta även dessa ekonomiskt.

Forshaga kommun tar ut hallhyra för sporthallen och om rimmade klubben ska öka träningsdosen ökar kostnaden. Både damer och herrar på seniorsidan tog ett kliv upp i seriesystemet under 2010. Damerna spelar i division 1 och herrarna i division 2. Alla i klubben är naturligtvis mycket stolta över ACB9 lagen höjt sig i seriesystemet men det innebär också fler resor och högre kostnader.

Barnkullarna har minskat under en period och det innebär mindre inkomster från medlemsavgifter. Av den anledningen har klubben gjort en satsning i skolan.
– Vi har anordnat en aktivitet som fått rubriken ”Handboll i skolan”. Det innebär att vi aktivt går in på gymnastiklektioner och bedriver handboll. Det finns även något som heter ”Handbollskaravanen” som åker runt i Sverige och besöker skolan. De visar upp handbollen och hur kul det kan vara. Kan vi bara locka en ungdom att spela handboll i stället för att dra runt och hitta på bus så är det värt mycket pengar för samhället, avslutar Urban Johansson.

Text: Cicci Wik
(Har tidigare publicerats i Länstidningen Värmlandsbygden)


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.