En hyllning till mödrar i Deje

Per Lawén, kommunalråd i Forshaga tycker att det blev mycket bra.
Per Lawén, kommunalråd i Forshaga tycker att det blev mycket bra.

En 16 meter lång hyllning till alla mammor finns nu i Deje. Det är konstnären Anna Lidberg som står bakom skapelsen.
– En hyllning till kvinnor av en kvinna, säger Per Lawén som är mycket nöjd med konstverket i Deje. Under augusti arbetar även gatukonstnären Henric Thåg med en målning vid multiarenan i Forshaga.

Måndagen den 10 augusti monterades Anna Lidbergs konstverk på Forsledsbron i Deje. På broräcket står texten ”Tack mödrar det gjorde ni bra” med stora svarta bokstäver.
– Det ska hylla de kvinnor som verkat i Deje, skriver Forshaga kommun i ett pressmeddelande.
Orden är ett citat hämtat från en teaterpjäs och musikal från 1974 av Margareta Garpe och Suzanne Osten som heter ”Jösses flickor – befrielsen är nära”. Pjäsen handlar om kvinnorättsrörelsens historia och ett musikaliskt inslag är låten ”Befrielsen är nära” där orden ingår i texten.

”En dag ska barnen säga, tack mödrar det gjorde ni bra”.

Anna är född 1984 i Skoghall men nu bor och arbetar hon i Stockholm. Hon har utbildat sig på institutionen för Konst på Konstfack i Stockholm och hennes verk har ofta fokus på konstens tillgänglighet, maktstrukturer och relationen till betraktaren. Konstverket i Deje har hon skapat för att hylla kvinnor från tidigare generationer och fram till idag. I en artikel i NWT säger hon att hon själv har tagit på sig rollen som barn till kvinnor i tidigare generationer.
– Jag tror att man kan bli lite historielös. Det är bra att se framåt, men det är alltid viktigt att ha med sig bakåt vad andra har gjort innan, säger hon i samma artikel.

Som kuliss har konstverket fått både himlen, älven och dammen med de små röda byggnaderna med vita knutar, en karakteristisk Dejevy. Längre bak skymtar det numera nedlagda bruket. Anna Lidberg tycker att platsen som kommunen valt för hennes konstverk är perfekt. Hon tycker att det blir väldigt vackert med vatten och himmel och bruket i bakgrunden. Från början skapades konstverket till en festival, Stockholm Music and Arts 2015. Därefter har det synts till både utanför Värmlands museum i Karlstad och på Alma Löv. Bokstäverna är tillverkade i plast och galvaniserat stål. Det borgar för att de kommer att stå emot både väder och vind under lång tid. Platsen har kommunen valt för att den har anknytning till Deje bruk och för att synliggöra Dejes alla kvinnor, skriver de i pressmeddelandet.

Forshaga kommun inventerade sin offentliga konst och insåg att det inte hade tillkommit så många verk de senaste åren. Nu försöker kommunen satsa på samtidskonst och gärna värmländsk sådan. En annan konstnär som också smyckar kommunen just nu är Henric Thåg. Han målar ett verk med anknytning till Forshaga på väggen som finns mellan multisportarenan och skateparken vid Lärcenter. Hans målning kommer att ta några veckor och kommunen skriver på sin hemsida att den som vill gärna får gå förbi och byta några ord med konstnären när han är på plats.

Sista helgen i augusti brukar gå i konstens tecken i Forshaga kommun. Sedan 2012 har Lustenrundan gått av stapeln den helgen. Men i år har den ställts in som så mycket annat. I stället kommer det att bli en digital utställning som du kommer att hitta på forshaga.se/lustenrundan, den 29 augusti. Normalt brukar det vara över 100 utställare som ställer ut på flera platser från norr till söder i Forshaga kommun denna helg. Det brukar vara många som åker runt mellan de olika utställningslokalerna och ateljéerna. Några utställare har valt att trots allt hålla öppet i sina lokaler. Vilka det är kommer också att publiceras på samma länk.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.