Anonymt brev som upprör

Eva heter egentligen något helt annat. Hon är en av de som nyligen tog emot ett anonymt brev i sin brevlåda. Brevet hade delats i bostadsområdets brevlådor.
– Jag fattar inte hur någon kan göra så här. Jag blev så arg. Men brevet är ju anonymt så det finns ingen att bli arg på och det är mycket frustrerande, säger hon.

Vad var det med brevet som var så upprörande?
– Det står att avsändarna som kallar sig ”vi” vill att den som får brevet ska försöka få bort tiggare som bor i en husvagn på en angiven adress. Det finns ingen underskrift, bara ett ”vi”. De vill att alla som bor i området ska skriva till kommunens samordnare på miljö- och byggförvaltningen och tala om att de måste göra något för att få bort dem, säger Eva.

Det är fler som har reagerat på brevet. Kalle, som även han bor i området och har fått brevet, har reagerat särskilt starkt på i synnerhet en mening säger han. Det är denna; ”Vi förstår och har sympati för att man ska hjälpa andra medmänniskor, dock är detta inte lämpligt inne i ett tätbebyggt bostadsområde med barnfamiljer och äldre.”
– Det tyder på att den som skrivit detta är rädd för tiggarna som bor i husvagnen. Det är tydligt att det här egentligen handlar om främlingsfientlighet och inte om säkerhet för boende i kommunen som de skriver. Jag kan inte låta bli att undra de själva skulle kunna tänka sig att hjälpa ”andra medmänniskor”? Undrar i så fall vilka det skulle vara? Kanske att ställa upp och låna ut en kopp socker till grannen om denne saknar det när affären är stängd!
– Jag blir så arg och ledsen på människor som beter sig så illa. Att inte underteckna är otroligt fegt. Alla som bor här har fått brevet utom de som bor i det hus där tiggarna bor, fyller Karina i som också fått brevet i sin brevlåda.

Brevskrivarna skriver att det enligt information från polisen är olagligt att ha inneboende hos sig i husvagn under längre perioder. Hur det förhåller sig med detta kan ifrågasättas. Att det är tillåtet att bo i husvagn längre perioder i vårt land är hur som helst lagligt. Det finns många som till och med bor permanent i en husvagn, året runt. Däremot finns det begränsningar för hur länge en medborgare från ett annat EU/EES-land får vistas i något av de andra länderna i unionen. Alla vi som bor i ett EU/EES-land får röra oss fritt inom unionen. Det är även tillåtet att vistas fritt i ett annat medlemsland i max tre månader. Det enda kravet är att medborgaren ska ha pass eller ID-kort under den tiden. Det behövs alltså inget visum och det finns inget krav på sysselsättning under de tre månaderna. Men om EU/EEs-medborgare vill stanna längre än tre månader måste de antingen ha en anställning, vara egen företagare eller arbetssökande med möjlighet till jobb. Det går även bra att vara student och stanna längre tid i ett annat EU/EES-land. Men då ska studenten ha ordnad ekonomi och det ska även finnas en heltäckande sjukförsäkring. Så står det i lagen.

Olagligt är det däremot att ta någon annans mark i anspråk. Till exempel genom att ställa upp en husvagn, ett tält eller annat tillfälligt uppfört väderskydd som inte stöds av allemansrätten på någon annans tomtmark. När det gäller husvagnen som brevet handlar om så står den alltså inte olagligt på någon annans mark. Enligt uppgift är det i stället så att markägaren, tomtägaren i det här fallet, själv äger husvagnen och hyr ut den till de som bor i den. Detta till självkostnadspris för vad elen kostar. Den står alltså inte olovligen där den står.

Många av de som bor i området där det anonyma brevet har delats ut är oroade. Att någon eller några gör så här ser de som ett tecken på främlingsfientlighet. Något som de tycker känns mycket obehagligt.
– Vi kanske ska skriva ett eget brev och varna för att det här brevet är ett tecken på att vårt bostadsområde är hotat av främlingsfientliga krafter. I så fall undertecknar vi det självklart med våra egna namn också, säger Karina.

Många av tiggarna som kommer till Sverige är framför allt fattiga medborgare från Rumänien och Bulgarien. De flesta av dem är romer. Sverige och EU har kritiserat de båda länderna för att de diskriminerar romerna. Men ännu så länge har inget hänt som gjort att de slutar resa till Sverige för att tigga.
– Den som tigger gör ju det för att denne är fattig. Problemet är fattigdomen, inte tiggeriet. Ska vi förbjuda något så är det i så fall att förbjuda fattigdom, inte tiggeri, säger Eva.
– Ja det är ju inte tiggarnas eget fel att de tvingas sitta hela dagarna utanför butiker och tigga. Att de gör det är ju för att de inte kan försörja sig på annat sätt. Deras hemländer hjälper dem inte. Tiggeriet som företeelse är ju ett tecken på att något inte är som det borde vara. Ingen vill ju tigga för att överleva! Det är omänskligt! Det är ju inte symptomen vi i första hand ska angripa, det måste ju vara ursprunget till symptomen som behöver förändras. Att förbjuda tiggeri är som att ta en huvudvärkstablett mot hjärnblödning. Nej, det stora problemet är  att det finns människor i vår del av världen som tvingas till tiggeri för att få inkomst och överleva. Då vore det bättre om vi kunde motverka orsaken till detta, säger Kalle som bor i området.

En person på miljö- och byggkontoret som står som kontaktperson i brevet har inte fått något mejl eller telefonsamtal från någon som håller med om innehållet i brevet. Däremot har flera hört av sig och varit upprörda över innehållet.
– Ja brevet har kommit till min kännedom genom upprörda boende på Skivudden som har hört av sig och tar stark ställning emot brevets innehåll. Jag, eller Forshaga kommun har inget med detta brev att göra. Det är någon, anonym, person som har använt mina kontaktuppgifter, då man tydligen inte vågat skriva sina egna, säger personen som också får vara anonym.

Tidigare i år har ett klagomål (som även detta var anonymt) kommit in till kommunen om att tiggare bor i husvagn. Det ska hanteras enligt plan- och bygglagen på samma sätt som alla klagomål hanteras av kommunen. Men handläggaren påpekar bestämt att det inte görs någon skillnad på om det är tiggare eller andra personer som bor i husvagn när det gäller den här typen av klagomål.
– Byggkontoret har upprättat ett tillsynsärende på klagomålet och det ligger i kö för hantering. Då ingen utredning är påbörjad ännu och ingen handläggare tilldelats, har vi heller inte kunnat ta ställning eller ta något beslut i ärendet, säger personen på miljö- och byggkontoret i Forshaga kommun.
På kommunens hemsida finns även en notis om brevet där Forshaga kommun frånsäger sig allt samröre med det som står i detta anonyma brev. LÄNK >>

Fotnot

Eftersom det finns individer med främlingsfientlig inställning i vår kommun så är alla personer i den här texten anonyma. Eva, Kalle och Karina som uttalar sig i texten heter egentligen något helt annat. Den här texten är ursprungligen skriven av person som inte heller vill gå ut med sitt namn. ForshagaDejeNytt.se har ändå valt att publicera den./Redaktörn

 


ANNONS

Läs Värmlandsbygden!


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

3 Comments

  1. Tack! En väldigt bra, konkret och upplysande information om kommentarerna i brevet.
    Tack till alla positiva kommentarer till oss privat också. Vi vill ju att vårt område ska förbli lugnt och trevligt med positiv inställning till våra medmänniskor/grannar!

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.