Fågeltornet vid Norra Hyn

Norra Hyn är en liten fågelrik sjö som ligger på gränsen mellan Forshaga och Kil, kommungränsen går rakt genom sjön. När våren kommer så anländer också många fåglar, bland annat brukar flockar av tranor mellanlanda. Några stannar kvar och andra flyger vidare.

Det var Forshaga Naturvårdsförening som såg till att det byggdes ett fågeltorn på Forshaga-sidan av Norra Hyn. Det invigdes den 25 augusti 1973 och sedan dess har det varit välbesökt. Både av skolklasser, natur- och fågelintresserade och vandrare som trivs i skogen. Det höga tornet smälter in väl vid trädgränsen. Det tornar upp sig precis där den fuktiga marken börjar som så småningom övergår till öppet vatten ett femtiotal meter längre bort.

Vid södra utfarten från Forshaga tar man till vänster och följer riksväg 62 fran till Öjenäskorset. Där svänger man av mot Kil och fortsätter några hundra meter till Lillemyrsvägen. Det är skyltat där med Fågeltorn in till höger. Utmed den lilla vägen har flera nybyggda villor vuxit upp på senare år. En bit in på väg mot Lillemyren finns en parkeringsplats på vänster sida. Därifrån är det lätt att följa stigen som kantas av träd med orange markeringar. Det är en lätt kuperad promenad på någon kilometer genom tallplanteringar och över ett kalhygge, ner mot sjön. På vägen dit hörs ofta tranornas tutande från sjön på långt håll och har man tur kan man få se en havsörn sväva omkring i cirklar.

Väl framme vid tornet finns bord och bänkar och stigen är väl använd så fikastunderna har säkert blivit många där. Ibland, också det på våren, hörs rördromens dova läte. Ett ljud som bryter av tvärt mot måsarnas gälla och höga skrin.

Någon gång i början på april brukar Naturskyddsföreningen i Forshaga, eller Forshaga Naturvårdsförening som den hette tidigare, anordna en fågelskådartur till fågeltornet. Då ser föreningen till att det finns fågelkikare på plats och även en eller fler fågelskådare som kan berätta vilka fåglar som syns och hörs. Det brukar locka ett antal nyfikna. Forshagakretsen är en lokal avdelning i Naturskyddsföreningen. Föreningen startades i mars 1970 som en gemensam krets för Forshaga, Deje och Kil. Det var Forshagabon Sune Skogh som samlade ihop ett trettiotal personer och startade kretsen.

Det första som föreningen såg till att genomföra blev alltså att få ett fågeltorn vid Norra Hyn. Det lokaliserades till slut vid Lillmyren. I en tidningsartikel från början av 70-talet står att läsa att Naturvårdsverket satsade stora summor på Hornborgasjön vid den här tiden. Norra Hyn fick inte samma tillgång till de statliga resurserna. Journalisten som skrivit artikeln har intervjuat Forshaga Naturskyddsförenings förste ordförande, Willy Nordström.
– Vi fann en drömplats för ett fågeltorn vid Ekenäsudden, men den kan vi inte nå. Nästan lika bra förutsättningar har vi vid Lillmyren på Forshagasidan, men inte heller där är vi välkomna. Något tredje alternativ tror jag inte finns. Vi är starkt handikappade av de svårigheter vi mött, men nu ser det ut som intresset börjar vakna och det är med den största glädje vi nu fortsätter arbetet. Norra Hyn är för värdefull för att gå oss ur händerna, säger han.

Allt sedan fågeltornet byggdes har ansvaret för det stannat hos Forshagakretsen. Med kommunens stöd har det blivit renoverat på senare år. Det har även genomförts naturvårdsprojekt i området. Att det numera finns ytterligare ett fågeltorn, på Kilsidan av sjön är ett resultat av detta.

Norra Hyn är en så kallad slättlandssjö. Enligt uppgift kan sjön ha besökts av cirka 210 olika fågelarter, men troligtvis rör det sig om ännu fler. Till och från sedan 1900-talets början har växtligheten hotat sjöns överlevnad. Men med olika åtgärder har den räddats kvar.
– 2003 gjorde vi rotorkultivering och 2006 röjde vi på Måsholmen som är en liten ö i sjön. Vi rotorkultiverade ytterligare lite 2006 också. Det här gjordes på ett landområde utanför Forshagas fågeltorn. Skogsvårdsstyrelsen har haft ett fårbete söder om nerfarten till fågeltornet. Men där har det inte varit betat på ganska länge nu så där börjar det växa igen. Stängslet finns kvar.
Det säger Katrin Johansson som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Forshaga kommun och som arbetar med naturvård.

Text och bild: Cicci Wik

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.